Hernia hiatală reprezintă protruzia sau întoarcerea porțiunii superioare a stomacului în cavitatea toracică, prin orificiul diafragmatic ( hiatal) care realizează comunicarea aceasteia cu cavitatea abdominală.
Care sunt tipurile de hernii hiatale?
- prin alunecare – reprezintă întoarcerea joncțiunii eso-gastrice;
- paraesofagiană – reprezintă întoarcerea unei porțiunii a stomacului;
- mixtă – combinația celor două de mai sus.
Cea mai frecventă formă de hernie hiatală este cea prin alunecare. Forma paraesofagiană este întâlnită mai puțin, dar poate da complicații grave, precum strangularea sau obstruarea la nivelul tubului digestiv.
Această anomalie poate fi clasificată și în funcție de dimensiunea herniei (porțiunii care se întoarce). Hernia hiatală mică poate fi prezentă la o mare parte a pacienților fără ca aceștia să resimtă nicio problemă sau simptom. În schimb, o hernie mare poate cauza discomfort pacienților, prin permiterea conținutului gastric de a se întoarce în etajele superioare ale tubului digestiv.
Care sunt simptomele și complicațiile herniei hiatale?
- Majoritatea herniilor mici nu cauzează niciun discomfort pacientului. Însă hernia hiatală mare poate cauza:
- Senzația de arsură gastrică, numită pirozis, agravată de aplecarea în față sau de întindere pe spate;
- Durere în piept sau abdominală, de multe ori după masă;
- Regurgitare de lichide sau alimente;
- Întoarcerea acidului gastric în esofag;
- Dificultăți la înghițire;
- Dificultăți de respirație;
- Vomă cu sânge, asemănătoare zațului de cafea, sau apariția scaunului de culoare neagră, care poate indica o hemoragie gastro-intestinală;
- Senzația de plenitudine stomacală și sațietate precoce în timpul mesei.
Complicațiile pe care hernia hiatală le poate aduce sunt hemoragia, din cauza căreia pacienții se pot simți obosiți din cauza pierderii de sânge. Această hemoragie survine în urma lezării tubului digestiv de marginile orificiului diafragmatic.
În unele cazuri o hernie paraesofagiană se poate strânge excesiv la locul de alunecare în cavitatea toracică și să rămână acolo (incarcerare). În această situație peretele gastric va primi mai puțin sânge, devenind în continuare strangulată. Pacienții vor resimți o durere severă în piept și dificultate accentuată la înghițire. Desigur, în acest moment este necesar tratamentul medical imediat.
Care sunt cauzele herniei hiatale?
Cauza exactă a acestei anomalii nu este în totalitate cunoscută. Cu toate acestea, există anumite cazuri care pot duce la apariția acesteia:
- injurii, cum ar fi traumatismele sau un istoric de intervenții chirurgicale;
- presiunea ridicată din abdomen, cauzată de ridicarea obiectelor grele sau de naștere precum si obezitatea;
- prezența de la naștere a unui inel diafragmatic mărit în diametru.