Esofagul Barrett apare în special la persoanele care se confruntă cu refluxul gastric pe o perioadă lungă, atunci când țesutul normal care căptușește esofagul este înlocuit cu altul, asemănător cu cel intestinal.
Bărbații dezvoltă esofagul Barrett de două ori mai mult decât femeile. Vârsta medie la diagnostic este de 55 de ani. Sindromul sau esofagul Barrett este neobișnuit la copii. Persoanele care se confruntă cu esofagul Barrett pot dezvolta un cancer rar, numit adenocarcinom esofagian.
Cauze și factori de risc pentru esofagul Barrett
Experții nu cunosc cauza exactă a apariției esofagului Barrett. Cu toate acestea, unii factori pot crește sau pot micșora riscul de a dezvolta această afecțiune.
Pe de o parte, boala de reflux gastroesofagian (BRGE) crește riscul unei persoane de a dezvolta esofagul Barrett. BRGE este o formă mai gravă, cronică, de reflux gastroesofagian, o afecțiune în care conținutul stomacului se revarsă în esofag. Acidul din stomac care atinge mucoasa esofagului poate provoca arsuri și poate deteriora celulele esofagului.
Între 10 și 15% dintre persoanele care au BRGE dezvoltă esofag Barrett. Obezitatea, în special dacă e vorba de grăsime depusă pe abdomen, precum și fumatulul cresc, de asemenea, riscul unei persoane de a suferi la un moment dat de esofag Barrett. Unele studii sugerează că istoricul familial sau genele moștenite pot juca un rol în apariția sindromului Barrett.
Pe de altă parte, dacă o persoană are o infecție cu Helicobacter pylori (H. pylori), riscul de a dezvolta esofag Barrett este mai mic. Având în vedere că aceste bacteriile afectează stomacul și țesutul din duoden, unii cercetători consideră că ele fac din conținutul stomacului un element mai puțin dăunător esofagului dacă persoana suferă de BRGE.
Cercetătorii au descoperit că mai sunt și alți factori care pot reduce riscul unei persoane de a dezvolta esofagul Barrett, cum ar fi utilizarea frecventă a aspirinei sau a altor antiinflamatoare nesteroidiene și o dietă bogată în fructe, legume și anumite vitamine.
Ce semne și simptome apar în caz de esofag Barrett
Multe persoane care au dezvoltat sindromul Barrett au, de asemenea, simptomele specifice bolii de reflux gastroesofagian. Aceste simptome includ:
- Arsurile la stomac.
- Disfagia (persoana poate întâmpina dificultăți în a-și înghiți mâncarea)
- Durerea în piept
Cu toate acestea, cele mai multe persoane care suferă de esofag Barrett nu prezintă deloc simptome.
Diagnosticul de esofag Barrett
Pentru a diagnostica esofagul Barrett, medicul poate recomanda persoanei care dă semne de reflux acid să se supună unei endoscopii.
Investigații asociate
Endoscopia – este o procedură care implică examinarea esofagului, a stomacului și a intestinului efectuată prin introducerea în esofag a unui tub mic, flexibil.
Medicul folosește endoscopia pentru a căuta modificări specifice în mucoasa esofagului care ar putea indica esofagul Barrett. De asemenea, medicul va folosi endoscopia pentru a monitoriza pacientul după ce a identificat afecțiunea. Procedura poate fi recomandată din nou după un an, urmată de o dată la 3 ani dacă nu se constată modificări tisulare sau poate fi recomandată după 6 luni sau 1 an de la diagnostic, pentru persoanele care prezintă modificări superficiale ale țesuturilor.
Medicul ar putea lua, în același timp, o probă de țesut, cunoscută sub numele de biopsie. De obicei, va efectua intervenția după ce sedează ușor pacientul. Este dificil pentru medici să ia o mostră care să reprezinte întreaga căptușeală a esofagului, pentru că nu toate zonele vor avea sindromul Barrett. Ca urmare, medicul va lua de obicei cel puțin opt probe de țesut din mai multe zone în timpul procedurii.
Țesutul normal are un aspect diferit de cel asociat cu esofagul Barrett. Țesutul normal apare palid și strălucitor, în timp ce țesutul specific pentru esofag Barrett este roșu și cu aspect catifelat.