Skip to main content

În majoritatea cazurilor, colonoscopia se efectuează sub sedare (suport anesteziologic intravenous), astfel încât pacientul să nu simtă niciun disconfort fizic și psihologic; investigarea colonului sub sedare generală intravenoasă sporește esențial calitatea investigației, fiind posibilă evaluarea patologiei fine, detaliilor mucoasei afectate, tuturor segmentelor colonuluii în timpul necesar, fiind excluse mișcările reflexive sau involuntare ale pacientului și componentul spastic reactiv durerii. Riscul procedural este diminuat sub protecție anestezică.

Colonoscopia prevede investigația endoscopica a canalului rectal, ampulei rectale, intestinului sigmoid, colonului descendent, colonului transvers, colonului ascendant și cecumului. 

Succesul colonoscopiei depinde de  pregătirea perfectă a intestinului. Resturile fecale, lichidul intraintestinal complică semnificativ efectuarea procedurii și diminuează precizia și calitatea investigației în zonele ocupate. De aceea, luând decizia de a efectua o colonoscopie calitativă,  pregătirea pentru investigație trebuie coordonată cu medicul specialist. 

Efectuarea colonoscopei insufland aer în colon induce o balonare esențială și deranjatoare simțită după procedură, de aceea în laboratoarele contemporane de endoscopie,  insuflarea în cadrul colonoscopei se face exclusiv cu CO2, care se reabsoarbe rapid, evitând disconfortul balonării.  În cadrul investigației, conform indicațiilor medicale, se pot recolta frotiuri pentru citologie, biopsii pentru analiza patomofologică a țesuturilor schimbate patologic, alt material în scop de diagnostic aprofundat paraendoscopic.

Înlăturarea polipilor, bandarea hemoroizilor, stentarea, ablația tumorilor, alte manopere intervenționale endoscopice programate se fac doar în baza acordului specificat al pacientului pentru aceste intervenții. Doar manoperele strict indicate în cazuri de complicații și/sau urgență se efectuează în baza acordului general semnat de pacient.

Toate rezultatele investigațiilor se arhivează și oferă posibilitatea întregistrării investigației în regim HD-video sau endofotografii digitale, de înaltă rezoluție, pentru consultarea altor medici specialiști, care evaluează pacientul.

Indicații pentru colonoscopie

  • screening la orice persoană cu vârsta de peste 50 de ani, pentru diagnosticarea cancerului colorectal;
  • în cazul în care pacientul prezintă sânge în masele fecale;
  • tulburări de tranzit intestinal persistente (constipație, diaree și mai ales alternanța între constipație și diaree);
  • dureri abdominale de cauză neprecizată, mai ales la persoanele de peste 45 de ani;
  • istoric familial de cancere colonice;
  • istoric familial de polipi colonici.

În cazul pacienților diabetici, care urmează tratament cu insulină, absența unei mese poate însemna că unele doze de insulină trebuie “sărite” sau micșorate. Acest aspect trebuie discutat cu medicul endocrinolog sau endoscopist în momentul în care se face programarea.

În plus, medicul trebuie informat dacă pacientul are o boală cardiacă valvulară , o proteză valvulară metalică sau biologică ori o proteză aortică.

Pacemaker-ul cardiac de asemenea poate face o interferență cu diferite tipuri de curent folosite în endoscopia intervențională și medicul endoscopist trebuie să știe despre prezența  acestuia la pacient.

Dacă se realizează prelevarea de țesuturi sau sunt îndepărtați polipi, poate apărea o hemoragie. De cele mai multe ori aceasta încetează de la sine, fără un tratament specific. Pentru reducerea riscului de producere a hemoragiei, cu câteva zile înainte de endoscopie trebuie evitate  aspirina,  medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, preparate cu fier sau bismut, vitamina E, cărbune activat.

Dacă pacientul urmează un tratament cu anticoagulante, medicul va recomanda oprirea temporară a acestuia înaintea examinării.

După examinare, se recomandă să se evite, cel puţin pentru o oră, hrana şi băuturile. Pe tot parcursul zilei nu se consumă mâncare fierbinte.

Pregătirea pacientului pentru COLONOSCOPIA cu tehnici avansate de examinare (Video HD, NBI+, maghnificație, cromoendoscopie) – Duphalac

În ajunul investigației (cu o zi înainte de data indicată) se recomandă urmarea unei diete speciale:

  • Pe parcursul zilei precedente colonoscopiei nu se permite consumul produselor din carne, peste, terci, pâine și paste făinoase, fructe și legume, nuci.
  • Pe parcursul zilei precedente colonoscopiei alimentele trebuie să fie lichide sau semilichide.
  • Orele recomandate pentru luarea meselor sunt: 7.00-7.30 și 11.00-11.30
  • La ora 13:00 se dizolvă 150 ml de Duphalac în 2,5 litri de apă plată, se consumă porționat timp de 4 ore.Ulterior, poate apărea o diaree ușoară și indoloră.
  • Pauză 17:00 – 19:00
  • La ora 19:00 se mai dizolvă 150 ml de Duphalac în 2.0 litri de apă și se consumă timp de 2 ore pâna la 21:00. Scaunele vor fi mai dese și lichidul care se elimină trebuie să devină transparent.
  • Cu ultima porție de Duphalac (la 21:00) se iau 3 capsule de Espumizan (Simeticon)40 mg 
  • Cantitatea de lichid folosită, inclusiv sucurile și bulionul nu trebuie să fie mai mică de 5 litri.

DUPĂ PREGĂTIRE ȘI ÎN ZIUA INVESTIGAȚIEI NU SE MĂNÂNCĂ NIMIC. 

Pastilele pentru hipertensiune, cardiace se primesc programat fără întrerupere !!!

Pregătirea pacientului pentru COLONOSCOPIA cu tehnici avansate de examinare (Video HD, NBI+, maghnificație, cromoendoscopie) – FORTRANS

Dieta fără fibre – 3 zile până la investigație.

Se permite:

  • lichide: apa negazată, ceai, suc fără pulpă, bulion transparent;
  • zahăr, miere; 
  • produse lactate negrase: brânză, cașscaval, smântână;
  • ouă fierte;
  • orez alb fiert.

Nu se permite:

  • pâine, făinoase, paste;
  • legume, fructe, mure, verdeață, ciuperci;
  • crupe, terci, boabe, nuci, semințe;
  • carne, conserve, cârnat;
  • chipsuri, hamburgheri;
  • dulceață, ciocolată; 
  • alcool, lapte, cafea, compot, băuturi carbogazoase.

Dacă investigația se planifică dimineața următoarei zile:

În ajun

1. REGIM: dejun, mas ușoară până la 16.00 (conform listei produselor și lichidelor permise).

2. FORTRANS de la 17.00 (pulbere pentru soluție orală) – 4 pachete în cutie.

 – 1 pachet se dizolvă la 1 litru  de apă = în total 4 litri de lichid (soluție).

 – Dacă investigația se planifică în a doua jumătate a zilei:

 – Toți 4 litri  de soluție FORTRANS se vor bea  în dimineața zilei examinării în timp de  4-5 ore, câte 1 pahar la fiecare 15-20 minute, cu pauze de 20 minute după fiecare litru  de soluție. 

 – Ultimul pahar se bea cu 3-4 ore pană la timpul  investigației. În ultimul pahar se adaugă 1 flacon (30 ml) de ESPUMISAN L (picături pentru utilizare orală).

Exemplu: Dacă investigația e planificată la 16.00, atunci ultimul pahar de soluție se bea la 12.00, administrarea soluției FORTRANS începe la 7.00.